logo south dakota

South Dakota

Ontdek het echte avontuur in South Dakota!

South Dakota is de staat met een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Amerika. Nationale parken, herinneringen aan het Wilde Westen en tradities bieden alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie!

Het Wilde Westen herleeft in Deadwood

Het Wilde Westen vindt u terug in stadjes zoals Rapid City en Deadwood. U gaat hier terug in de tijd van de cowboys en beleeft The Real America van dichtbij als legendes worden nagespeeld.

Mount Rushmore & Crazy Horse

Misschien wel de bekendste plek in South Dakota is Mount Rushmore, waar de gezichten van de vier Amerikaanse presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn uitgehouwen in de rotsen van de Black Hills. Met als tegenhanger het nog imposantere beeld van Crazy Horse, dat uitkijkt over het land van weleer van de Native Americans. Een bezoek dat goed gecombineerd kan worden met activiteiten als wandelen, mountainbiken en vissen.

Badlands National Park

Dichtbij de Black Hills in South Dakota ligt Badlands National Park. Het nationale park omvat ruim 97 duizend hectares met echte “Badlands”. Diepe canyons, ruige rotsformaties en een keur aan kleuren en prairies van meer dan 75 miljoen jaar oud. Miljoenen jaren waarin het water voor erosie zorgde en samen met de wind en de zon het landschap dit unieke uiterlijk gaf.

Bezoek een powwow in South Dakota!

Ontdek de Indiaanse cultuur van South Dakota op een powwow, een traditioneel samenkomen van Native Americans met dans en zang en de meest prachtige kledij. Spirituele drumsessies vullen de lucht en zwepen de dansers op. Een unieke gelegenheid om veel van de cultuur te weten te komen.


To view the 2018 South Dakota Vacation E-Guide and other downloadable guides, click here. To learn more visit: www.TravelSouthDakota.com.


Contact:
South Dakota Department of Tourism
711 E. Wells Avenue, Dolly Reed Plaza
Pierre, SD 57501
www.TravelSouthDakota.com


Reisverhaal South Dakota

Studiereis Rocky Mountain International 2008

Dag 6: Billings – South Dakota – Rapid City
De rit naar South Dakota duurde best lang, wat er in resulteerde dat na de lunch veel mensen in slaap waren gevallen, waaronder ikzelf. De eerste stop was Crazy Horse Memorial. Crazy Horse was één van de grote leiders van de American Natives in South Dakota. In opdracht van Chief Henry Standing Bear, ging Korczak Ziolkowski in 1946 aan de slag met een standbeeld voor deze held. De reden was dat zij wilden laten weten aan de blanke mensen dat ook zij helden hebben. Crazy Horse wijst in het standbeeld met zijn rechterarm naar ‘’my lands are where my dead lie buried’’. Tot op de dag van vandaag is het standbeeld nog niet af, de reden hiervoor is dat het afhankelijk is van giften en opbrengsten van het visitor center. Korczak is inmiddels overleden, maar familieleden hebben het project overgenomen.

Die avond hadden we een tour & diner bij Ft. Hays Chuckwagon Supper and Cowboy Music Show. Dit was een soort dorpje in South Dakota met allerlei winkels, zoals een smederij, touwmakerij. Waar je binnen kon kijken. En uiteraard het restaurant. De show tijdens het eten was erg leuk. Achter het dorpje is de film “Dances with Woves” opgenomen met in de hoofdrol Kevin Costner. Die avond zijn we verbleven in het Alex Johnson Hotel.

Dag 7: Rapid City, South Dakota – Custer State Park
De eerste excursie in South Dakota van die dag was het Journey Museum over native americans en bizons, en dergelijke. De volgende stop was Reptile Gardens, een echte familie attractie. Een verzameling van tropische planten en veel verschillende reptielen. Vogels, slangen, krokodillen, spinnen, kikkers, hagedissen, schildpadden, etc. zijn er terug te vinden. Er worden ook diverse shows gegeven.

Daarna gingen we naar Bear Country. Eerst een kleine tour met de bus door het park heen. In vergelijking met het Grizzly and Wolf Discovery Center was dit wel meer open en gaf het een meer vrij beeld voor de dieren. De uiteindelijke stop van deze tour was bij het gebied waar de baby’s verblijven. Dus baby’s wolven, beren, bergleeuwen. Erg lief om te zien. Daar kregen we wat te eten en te drinken en ook de kans om een bergleeuw van 2 maanden oud vast te houden. Het was net een klein katje alleen dan met hele scherpe klauwen. Daarna nog bij de baby beren geweest, die konden we popcorn voeren. Super bezienswaardigheid.

Mount Rushmore stond nu op het programma. Het was erg leuk om dit een keer in het echte leven te zien in plaats van alleen maar in films. Hier hebben we ook nog een wandeling gemaakt.

Vanuit hier zijn we doorgereden naar Custer State Park voor een buffalo safari jeep tour. Onderweg veel dieren van dichtbij gezien. Herten, Bizons, Prairiehonden, kalkoenen. Na de jeep tour door Custer State Park hadden we wederom een chuckwagon cookout. Het zat wel heel leuk in elkaar, dat je in een chuckwagon (dit keer met auto ipv paard ervoor) naar bestemming gaat en liedjes zingt onderweg. Later kom je er pas achter dat begin en eindpunt dicht bij elkaar was en dat je bijna een uur rondjes hebt gereden. Lekker gegeten, maar het werd wel heel snel heel koud. Daarna naar het Sylvan Lake Lodge, absoluut een prachtige lodge gelegen in South Dakota.

Dag 8: Custar State Park – Sturgis – Lantry – Timberlake – Pierre, South Dakota
Het eerste bezoekje van die dag was aan Bear Butte, een geologische & religieuze locatie voor native americans. Een gids heeft ons rondgeleid in de bus door het bear butte gebied, langs Cheyenne River, richting de Cheyenne Reservaat van de native americans. Waar het International Society for the Protection of Mustangs and Burros zich huisvest. Deze heeft ons rondgeleid in een busje en twee jeeps naar het gebied in South Dakota waar wilde paarden leven. De paarden zijn zo nieuwsgierig dat ze ook echt naar de bus en jeeps toekomen. Dit was wel een hele ervaring, de jeeps hadden een open achterbak waar de deelnemers op hooibalen zaten en daar gingen de paarden achteraan om het hooi te eten. Daarna gingen we verder naar een afgelegen locatie waar ze lunch voor ons hadden klaargemaakt.

Laatste stop was in Timberlake, met een bezoek aan het Timber Lake Area Museum and Blacksmith Shop. Het diner was in de archiefruimte van het museum, allerlei mensen uit South Dakota waren gekomen met eten wat ze speciaal voor ons gemaakt hadden. Het was wel lekker, maar erg veel. Dit laatste kwam ook door de late lunch en het vroege avondeten. Na het diner moesten we twee uur reizen om in Pierre te komen. Dit was eigenlijk te lang.

**Als je de rivier oversteekt richting Pierre, ga je een tijdgrens over en is het dus één uur later**

Dag 9: Pierre – Lower Brule – Chamberlain
Vandaag gingen we als eerste naar het Cultural Heritage Center. Een ander woord voor museum in Pierre. Eerst kregen we een hele uitleg over de stad Pierre en daarna een rondleiding door het museum. Wederom over de geschiedenis tussen de native americans en de amerikanen. Dit was wel een meer interactief museum. Eenmaal buiten aangekomen bleek het te regenen. Dat was de eerste keer in de hele reis dat we regen hadden. Toch niet slecht. Volgende stop was het Buffalo Interpretive Center, een centrum dat liet zien hoe belangrijk de Bizon geweest is voor de mens. En waarvoor de onderdelen van een dode Bizon gebruikt werden. Niks werd weggegooid alles werd gebruikt. Na de uitleg gingen we weer op pad met de bus en een lunchbox. We gingen met de gids richting het Lower Brule Tribal Headquarters, een vergaderruimte wat gebouwd is in de vorm van een wigwam, maar dan wel een hele grote wigwam. Daar hebben we een groepsfoto gemaakt en toen zijn we verder gegaan naar the Narrows. Waar de groep in tweeën werd gedeeld.

Dag 10: Chamberlain – Sioux Falls
Eerste stop een museum, namelijk het Tour Akta Lakota Museum in Chamberlain. Leuke aan dit museum was de video over hoe een wigwam wordt opgebouwd, dat was nog wel leerzaam, iets wat we nog niet gezien hadden. Daarna gingen we naar Sioux Falls de laatste stad van de reis. Daar aangekomen hadden we lunch bij Leonardo’s in the Washington Pavilion of Arts & Science. Dat stond allemaal al klaar en was zeker goed geregeld. Toen een rondleiding door het Washington Pavillion. Dit bestond uit theaters op de bovenste etage en een soort Nemo op de onderste. Het Nemo/Science gedeelte was erg op kinderen gericht, was leuk om te zien hoe een groep van 20 en ouder opeens 5 jaar en ouder werden. Iedereen was met alles bezig en de groep moest echt meegetrokken worden om niet achter op schema te komen. Hele afwisseling op de rest van het programma. Vervolgens gingen wij naar het Old Courthouse Museum. Wederom een gedeelte over native americans, het interessante hier was dat ze ook een deel over de tweede wereldoorlog hadden.

Toen gingen we een wandeling maken door Sioux Falls, ook wel SculptureWalk genoemd. SculptureWalk is eigenlijk gewoon een wandeling door een straat waar op elke hoek van de straat een ander standbeeld staat. Maar één keer per jaar worden de standbeelden ook verplaatst en vernieuwd. De wandeling eindigde bij Prairie Star Gallery.

Laatste stop in South Dakota was Falls Park, een prachtig park waar je omringd bent door watervallen. Het park heeft een toren waar je naar boven kan met een lift en kunt genieten van het uitzicht. En een cafe (The Overlook Café) waar we onze laatste diner hebben gegeten. Dit was echt het lekkerste wat ik de hele reis gegeten heb. Aardappelen, rundvlees en sperziebonen, misschien raar, maar het was echt het lekkerste. Ook al was het voor de zesde keer rundvlees. Het was gewoon lekker. Het was zeker erg goed en gezellig voor het laatste gezamenlijk diner. Na het eten nog wat cadeautjes uitgedeeld aan de buschauffeur en de reisleiders. Daarna gingen we naar onze hotels, nadeel dit waren er zeven! En eigenlijk wilden iedereen wel wat afspreken voor de laatste avond. Na lang overleg en plan bedenken, is er toch nog wat uitgekomen. De buschauffeur zou alle hotels langsgaan en de mensen afzetten en dan weer bij hotel 1 beginnen, wat in zou houden dat we een half uur zouden hebben. Uiteindelijke plek was dan ook de bar van het laatste hotel. Goed geregeld zou je toch zeggen? Wij verbleven in het Townplace Suites Marriott, na verbazing over hoe luxe de kamers waren (keuken, woonkamer, aparte slaapkamer & aparte badkamer) stonden we allemaal binnen het half uur weer in de lobby. Na anderhalf uur nog geen bus, bleek dat ze ons hotel vergeten waren. Maar uiteindelijk toch nog op bestemming gekomen en na een gratis drankje zat de sfeer er wel weer in.

Dag 11: Sioux Falls – Chicago – Amsterdam
Helaas, het zat er weer op. Via een overstap in Chicago landden we weer op Schiphol, Amsterdam.

Waar in Amerika ligt South Dakota?