Nationale Parken in de Real America

Nationale Parken

Ongetwijfeld het bekendste Nationale Park in de regio is Yellowstone National Park in Wyoming. Yellowstone is het oudste Nationale Park van de VS en dateert uit 1872. Minder bekend, maar zeker zo mooi, zijn de nationale parken; Grand Teton National Park in Wyoming, Glacier National Park in Montana, Windcave en Badlands National Park in South Dakota en Theodore Roosevelt National Park in North Dakota. Behalve deze zijn er ook nog diverse Natonal Monuments in de Rocky Mountains, met allen hun eigen bijzondere schoonheid. Tip: Wanneer u tijdens uw reis meerdere nationale parken gaat bezoeken, kan het lonen om de Annual Pass “America the Beautiful” aan te schaffen.

Yellowstone National Park

Het oudste National Park van Amerika is Yellowstone National Park. Yellowstone National Park (1872) is uniek in haar soort. Vulkanisch, met op sommige plekken slechts een aardkorst van enkele centimeters dik, geisers en weidse natuur. ‘Old Faithfull’ is de bekendste geiser, die nog zeer regelmatig actief is. Bezoekers kunnen op de borden bij de Old Faithfull Inn kijken om de voorspelling voor de volgende eruptie te checken. Yellowstone is een ultieme plek voor natuurliefhebbers want niet alleen het landschap imponeert, ook het wildlife is uniek. U vindt hier beren, coyotes, elanden, bighorn sheep, bizons, adelaars en wolven. Ons advies? Neem de tijd om Yellowstone National Park te bezoeken! Trek hiervoor minimaal drie dagen uit in uw reisschema. De North en South Loop (ringweg) samen zijn bijna 200 kilometer lang en behalve dat u natuurlijk veel wilt uitstappen om de prachtige natuur te bekijken, moet u ook terdege rekening houden met zgn. ‘bison of bear jams’; files veroorzaakt door bizons of beren op de weg! Er zijn voldoende mogelijkheden om te overnachten in Yellowstone, er zijn hotels, blokhutten en campings. Wel dient u vroegtijdig te reserveren als u in het hoogseizoen reist. Een andere optie om te overnachten nabij het park is West Yellowstone.

Grand Teton National Park

Op slechts 2 uur rijden ten zuiden van Yellowstone ligt het minder bekende Grand Teton National Park. Een ideale omgeving voor bergbeklimmen, wandelen, paardrijden, kano varen of winteractiviteiten. Grand Teton is een jong gebergte en biedt met zijn steile pieken, die mooie meren omsluiten een totaal andere omgeving dan Yellowstone National Park. Het verhaal gaat dat toen Franse bonthandelaren in het begin van de 19e eeuw de pieken van de Grand Teton bergketen voor het eerst zagen, ze blijkbaar al een hele tijd geen vrouwen meer hadden gezien. De letterlijke vertaling van “grand tétons” is namelijk grote borsten! Een aanrader is om een wandeling rondom Jenny Lake te maken, of een boottocht over het meer. Met 1 toegangskaartje mag u Yellowstone en Grand Teton National Park gedurende 7 dagen net zo vaak bezoeken als u wilt! Meer informatie en actuele tarieven vindt u op de website van de National Park Service. Overnachten kan in het park, in bijvoorbeeld de Jenny Lake of de Jackson Lake Lodges, in blokhutten of op campings. Een andere optie is om in het nabij gelegen sfeervolle Jackson Hole te overnachten.

Glacier National Park

Glacier National Park in de noordwest hoek van de staat Montana wordt ook wel de  “Kroon” op het Noord-Amerikaanse continent genoemd. Het is het ultieme park voor wandelaars. Wildlife watchers kunnen hier berggeiten, bighorn schapen, beren en grijze wolven ontdekken. Maar bovenal is het een plek van natuurlijke schoonheid en majestueuze uitzichten.

Buiten Glacier National Park vindt u in Montana 6,8 miljoen hectare National Forest, 1,4 miljoen hectare oorspronkelijke wildernis, historische sites, 50 state parks en 16 skigebieden. Het is een wijds, onbedorven landschap. Overnachten kan in het park zelf, maar dan dient u wel tijdig te reserveren. Kalispell, Whitefish, West Glacier en East Glacier zijn stadjes in de nabije omgeving van Glacier National Park die ook diverse mogelijkheden bieden om te overnachten.

Badlands National Park

Op een uur rijden van Rapid City vindt u Badlands National Park. Dit gebied, dat miljoenen jaren geleden een binnenzee was, biedt ruige rotsformaties die vanaf verschillende uitkijkpunten te bewonderen zijn. Het nationale park is rijk aan fossielen en is ook nu nog een populair gebied voor archeologen. Het is ook een ideale plek om te genieten van prachtige, heldere sterrenhemels.

Windcave National Park

Minder bekend is Windcave National Park in South Dakota. Grenzend aan Custer State Park vindt men Windcave en Jewel Cave. Het is het grootste en meest complexe grottenstelsel ter wereld, bekend om het zgn. “boxwork”, een manier van erosie die nog nergens anders ter wereld is waargenomen.

Theodore Roosevelt National Park

North Dakota kent naast diverse state parks ook een nationale park. Het is het enige nationale park in Amerika dat naar een persoon is genoemd, voormalig president Theodore Roosevelt. Het park ligt nabij Medora en Watford City en biedt bezoekers prachtige natuur en wildlife. Aanrader is om de Badlands van Theodore Roosevelt National Park bij zonsondergang te bekijken wanneer de laatste zonnestralen een prachtig kleurenspel tonen.

Mount Rushmore National Memorial

Het wereldberoemde, iconische Mount Rushmore  in South Dakota behoort officieel niet tot de nationale parken, maar heeft de status van National Memorial. Dit beeldhouwwerk in de Black Hills van de vier presidenten George Washington, Theodore Rooseveldt, Thomas Jefferson and Abraham Lincoln is uitgegroeid tot het symbool van de Verenigde Staten en trekt jaarlijks bijna drie miljoen bezoekers. Wist u trouwens dat het oorspronkelijk de bedoeling was om de gezichten van Lewis & Clark, opperhoofd Red Cloud en Buffalo Bill uit de rotsen te hakken in plaats van de vier presidenten die we tegenwoordig op Mount Rushmore zien?

Meer natuur en nationale parken

Naast deze nationale parken in de Rocky Mountains hebben deze staten nog veel meer natuurschoon, bijzondere en historische plekken te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de voor Native Americans heilige Devils Tower in Wyoming. Talrijk zijn de State Parks met ieder hun eigen bijzondere schoonheid.